icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Utrecht

Het paviljoen

Aan het nieuwe Stationsplein, tussen station Utrecht Centraal en Hoog Catharijne, heeft Boele & van Eesteren het Paviljoen gerealiseerd. Het Paviljoen is een tweelaags complex dat ruimte biedt aan winkel en horeca gelegenheden.

Oppervlakte
3.646 m²
Uitvoeringsperiode
Maart 2016 - september 2017
1723531.jpg

Nieuwe stationsomgeving

Het Paviljoen ligt op het Stationsplein-Oost; een totaal nieuwe stationsomgeving die zich enkele meters boven het maaiveld bevindt. Het project beslaat circa 3.600 m² op een constructieve plaat boven de treinsporen 1, 2 en 3 van Station Utrecht Centraal. Het Paviljoen is opgebouwd uit een casco van betonvloeren in een staalconstructie en is voorzien van een volledig glazen gevel. 

Bouwen naast en boven het spoor

De in ruimte beperkte bouwlocatie heeft gedurende de bouw voor een aantal uitdagingen gezorgd, zoals het transport naar en op de bouwplaats. Een gedeelte van de realisatie vond plaats in de door ProRail vastgestelde treinvrije periodes. Zo heeft de bouw als het ware meegelift op periodes van relatieve rust op deze complexe bouwlocatie.  

Partijen

Opdrachtgever
Klépierre Vastgoed Ontwikkeling
Architect
Moederscheim Moonen Architects
Uitvoering
Boele & van Eesteren