icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Amsterdam

Lambertus Zijlplein

In juli 2002 is het project Lambertus Zijlplein 1e fase, onderdeel van het herstructureringsproject Geuzenbaan te Amsterdam, door Boele & van Eesteren opgeleverd.

Oppervlakte
22.754 m²
Aantal eenheden
176 woningen
Uitvoeringsperiode
juli 2002 opgeleverd
Lambertus 04

Het project

Het architectenbureau Groosman & Partners heeft bij de torens en het welzijnscluster gekozen voor een ingetogen uitstraling. De vier woontorens tellen elk 29 appartementen en zijn per twee torens gesitueerd op een parkeergarage. De vijfde woontoren met 60 appartementen grenst aan het welzijnscluster. Het project, een opdracht van vof De Geuzenbaan, bestaat uit vijf woontorens, een Albert Heijn en een welzijncluster bestaande uit opvangmogelijkheden voor de lokale jeugd, een crèche, een politiebureau, een bibliotheek, een artsenpraktijk, een consultatiebureau en diverse vergaderruimten. 

Vestiging Albert Heijn

De architect van de Albert Heijn vestiging, Hoenders Dekkers Zinsmeister architecten, heeft in het ontwerp gekozen voor een stalen draagconstructie. Hieromheen is een fraaie en afwisselende gevel geplaatst waarbij gebruik gemaakt is van gelamineerde spanten, houten en aluminium puien, natuursteen en houten gevelbekleding. Het geheel wordt gecompleteerd met een sedumdak met diverse soorten vegetatie.

Welzijnscluster

Het Welzijnscluster bestaat uit een begane grond, een 1e verdieping en een 2e verdieping. Het cluster is met een van de korte zijde (overigens alleen ter plaatse van de bouwlaag op de BG) tegen de hoogste woontoren aangebouwd welke op dat moment al opgeleverd en bewoond was. Het gecombineerde welzijnscluster biedt onderdak aan een bibliotheek, een politiepost, een artsenpraktijk, een consultatiebureau en aan een peuterspeelzaal. De peuterspeelzaal heeft op de eerste verdieping de beschikking over een ommuurde buitenspeelplaats. Voorts zijn er in het pand een sportzaal en een ontmoetingsplaats / bar en een aparte technische ruimte opgenomen. 

Complexiteit overwonnen

De opdracht voor het welzijnscluster is in een later stadium toegevoegd aan het project. Aangezien de woontoren reeds in gebruik zou zijn op het moment van de bouw van het welzijnscluster zijn op verzoek van de aannemer enkele overlastveroorzakende en tijdrovende onderdelen van het welzijnscluster gelijktijdig met de bouw van de woontoren uitgevoerd. De uitvoering van dit welzijnscluster heeft tevens plaats moeten vinden tussen de volgende belendingen: de hoge reeds bewoonde woontoren, een eindlus van de tram en een houten tijdelijke barak van de Gemeente. Dien ten gevolge diende er verschillende maatregelen genomen te worden inzake veiligheidsvoorzieningen voor het GVB, de passanten en de bewoners van de woontoren. Tevens zijn er verschillende  aanpassingen gedaan met betrekking tot de logistieke aan en afvoerroutes en bereikbaarheid van de bouwplaats. Een van de zijden van dit cluster was bereikbaar vanaf de bouwlocatie welke wij voor bouw van de 5 woontorens in ons bezit hadden. Echter voor de oplevering wilde de gemeente dit laatst genoemde terrein ter beschikking hebben om een waterpartij te kunnen gaan aanleggen. Ook hier is op basis van flexibiliteit van de aannemer naar passende oplossingen gezocht.

Partijen

Opdrachtgever
v.o.f. De Geuzenbaan
Architect
Groosman & Partners
Constructeur
Groosman & Partners
Uitvoering
Boele & van Eesteren
Ballast-Nedam Woningbouw