icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Na het faillissement van een andere partij heeft Boele & van Eesteren de nieuwbouw van het Stedelijk Museum overgenomen. Tot grote opluchting van de opdrachtgever waren wij in staat om het project binnen tien maanden af te bouwen.

Oppervlakte
13.000 m²
Uitvoeringsperiode
Maart 2011 - januari 2012
Stedelijk Museum 23

Geopend tijdens werkzaamheden

De imposante aanbouw van het bestaande Stedelijk heeft enkele eyecatchers, zoals de composietgevel, het bijzondere materiaalgebruik en de interne grote zalen met gigantische afmetingen en overspanningen. Het museum bleef tijdens de bouwwerkzaamheden geopend voor publiek. Dit betekende veel overleg met betrekking tot welke werkzaamheden wanneer uitgevoerd konden worden en ook ten aanzien van de veiligheid van bezoekers en passanten was extra voorzichtigheid noodzakelijk.

Vervolg nieuwbouw

Het Nieuwe Stedelijk Museum aan het Museumplein in Amsterdam heeft haar deuren geopend in september 2012. In februari 2011 zijn de eerste contacten geweest en eind maart 2011 heeft VolkerWessels overeenstemming bereikt om de Nieuwbouw af te maken. Als uitvoerende partij is de Bouwcombinatie Stedelijk Museum verantwoordelijk, welke bestaat uit Boele & van Eesteren en Bébouw-Midreth B.V.

Omvang museum

In de ondergrondse lagen bevinden zich diverse werkplaatsen, opslagruimten, techniekruimten, educatieve ruimten en toonzalen. Centraal in de onderste kelderlaag is het middengebied met twee grote roltrappen in een getimmerde tunnel, ook wel de 'Tube' genoemd. Deze Tube gaat door naar de eerste verdieping. Verder biedt dit middengebied plaats aan een trappenhuis en een glazen lift. 

De centrale entree bevindt zich op de begane grond. Vanaf het Museumplein kunnen de bezoekers naar binnen door twee grote tourniquets. Via de balie, die gepositioneerd is in het centrale middengebied, kan de bezoeker zijn weg vervolgen naar de bibliotheek of een horeca gelegenheid. Tevens is het mogelijk om vanaf de begane grond de oudbouw van het museum te bereiken. Het gebouw heeft twee trappenhuizen, oost en west, om de verdiepingen te bereiken. Op de eerste en overgaand naar de tweede verdieping liggen het Auditorium en de museale toonzalen. Op de derde verdieping bevind zich een techniek ruimte en op de vierde verdieping zijn kantoren en een restaurant voor de medewerkers van het museum gerealiseerd.

Rustgevend

De Materialen en afwerkingen zijn strak en vrij eenduidig en zijn overeenkomstig met de oudbouw. De kleurstelling en materiaalkeuze in combinatie met de dimensies van de ruimten en lichtinval, geven de bezoeker een gevoel van rust.

Partijen

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam
Architect
Benthem Crouwel Architecten
Constructeur
ARUP
Uitvoering
Boele & van Eesteren
Bébouw-Midreth